Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Totems in Western Canada

Totem poles near Capilano bridge, Vancouver
Tα τοτέμ, οι εντυπωσιακοί σκαλισμένοι και χρωματιστοί κορμοί είναι το κύριο χαρακτηριστικό της κουλτούρας των Ινδιάνων της δυτικής ακτής του Καναδά. Σε ένα μέρος όπου κυριαρχούν τα πυκνά δάση των κωνοφόρων, οι αυτόχθονες κάτοικοι επιδείκνυαν με αυτό τον τρόπο τη ταυτότητά τους, τιμούσαν ζωντανούς ή νεκρούς, καλωσόριζαν, θυμούνταν ένα γεγονός, ή ονόμαζαν μια περιοχή... Σίγουρα είχαν μια πνευματική σημασία για αυτούς που τα χάραζαν και τα αντίκρυζαν... Τα τοτέμ σκαλίζονταν συνήθως στο ξύλο του κόκκινου κέδρου, αλλά η αποσύνθεση του ξύλου στα υγρό περιβάλλον της δυτικής ακτής έχει καταστρέψει τα περισσότερα τοτέμ που είχαν χαραχτεί πριν το 1900.

Η συνήθης απεικόνιση είναι αρκούδες, πουλιά, βάτραχοι, άνθρωποι και η τεχνική και η εξάπλωση της αποδίδεται κυρίως στον λαό Χάιντα (Haida) που ζούσε στην περιοχή του νησιού Σάρλοτ (Queen Charlotte Island), στα ανοιχτά τηε Βρετανικής Καλομβίας. Εκεί βρίσκεται και το μόνο σημείο όπου μπορεί κανείς να δει τα τοτέμ στο φυσικό τους περιβάλλον, πιο συγκεκριμένα στο Gwaii Haanas National Park Reserve, μια προστατευμένη ζώνη του δυτικού αρχιπελάγους που αποτελείται από πάνω από εκατό μικρά νησιά... Είναι μια από τις ανέγγιχτες περιοχές της Βόρειας Αμερικής που προσεγγίζεται μόνο με κανό, ή μικρό πλοίο, ή ναυλωμένο υδροπλάνο. Μια επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με τις κρουαζιέρες των μεγάλων πλοίων και με το πέρασμα και την παραμονή στο νησί Queen Charlotte.



Σήμερα τα τοτέμ κοσμούν τους δρόμους και τις πλατείες σχεδόν όλων των πόλεων της Βρετανικής Κολομβίας (British Columbia) καθώς έχουν αναγνωριστεί ως μια αυθεντική έκφραση της κουλτούρας των αυτοχθόνων στην δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής. Μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από τοτέμ (που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα) φιλοξενείται στο "βασιλικό μουσείο" που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Βικτόρια, στο νησί Βανκούβερ (Royal British Columbia Museum), που είναι και το αρτιότερο ιστορικό μουσείο της πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου