Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Flora Patagonica

Η ιδιαίτερη χλωρίδα της Παταγονίας είναι ένας βασικός πόλος έλξης για τους επισκέπτες και περιπατητές των εθνικών πάρκων και των βουνών της περιοχής.

Αυτό είναι το δέντρο κοϊουε (coihue - nothofagus domebyi), που είναι το πιο μεγάλο της οικογένειας nothofagus. Η ευρύτερη οικογένεια fagus ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή οξιά, αλλά τα δέντρα της Παταγονίας έχουν πολλά χαρακτηριστικά και με τις βελανιδιές, κυρίως ως προς τα φύλλα. Τα coihue είναι αρκετά κοινά σε μια μεγάλη περιοχή, από την βόρεια Παταγονία (περιοχή λιμνών, Μπαριλότσε Αργεντινής) έως τη γη του πυρός και το ακρωτήριο Χορν στο νότο. Χαρακτηριστικό του δέντρου είναι ότι δεν χάνει τα φύλλα του και μπορεί να ζήσει αρκετές εκατοντάδες χρόνια.


Η λένγκα (Lenga - nothofagus pumilio), το μικρότερο δέντρο που κυριαρχεί στα δάση του νότου της Παταγονίας, είναι δέντρο φυλλοβόλο και το φθινόπωρο αποκτά ένα κιτρινοκόκκινο χρώμα μοναδικής ομορφιάς. Κανονικά αναπτύσσεται σε μεγάλο υψόμετρο (περίπου στα 1700 μέτρα), αλλά στην περιοχή της γης του πυρός, εκεί δηλαδή που το κλίμα είναι πιο κρύο και οι άνεμοι ισχυρότεροι, η λένγκα περιορίζεται στην λεγόμενη "γραμμή του δάσους" που φτάνει μόλις μέχρι τα 600 μέτρα υψόμετρο. Από εκεί και πάνω ξεκινά η χαμηλή βλάστηση, το αλπικό (ή μάλλον ανδικό) λιβάδι...



Το αραγιάν (arrayan - luma apiculata) είναι ένα πολύ πιο σπάνιο φυτό που ζει κυρίως στην περιοχή των λιμνών της βόρειας Παταγονίας. Χαρακτηριστικό του, το κανελί χρώμα, που διακόπτεται από γκρίζες και λευκές λωρίδες και οι διακλαδώσεις που ξεκινούν σχεδόν από τη βάση του. Το αραγιάν ανήκει στην κατηγορία mirtaceas που περιλαμβάνει κυρίως τροπικά φυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου