Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Washington DC

The National Mall
Ο τεράστιος αυτός χώρος είναι υπόδειγμα σχεδιασμού ενός μνημειακού δημόσιου πάρκου που περιβάλλεται από αρκετά μουσεία (τα περισσότερα εκ των οποίων δωρεάν!) και σύμβολα του αμερικανικού ρεπουμπλικανικού πολιτεύματος, όπως το καπιτώλιο. Για τον τουρίστα, ένας ιδανικός και ευχάριστος περίπατος με αρκετό πράσινο και παγκόσμιας εμβέλειας κτίρια, όλα με γνώμονα το μεγαλείο μιας παγκόσμιας, πολιτικά δομημένης αυτοκρατορίας. Άλλωστε η πόλη της Ουάσινγκτον κτίστηκε για να γίνει πρωτεύουσα, χωρίς κάποια προηγούμενη αστική οργάνωση ή την ύπαρξη κάποιου ιστορικού οικισμού στην περιοχή.

"The war memorials' city"

Σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου βρίσκουμε μνημεία που έχουν να κάνουν με το έθνος, την πατρίδα, τους πολέμους που έκαναν τον κάθε λαό υπερήφανο, που του έδωσαν περισσότερο έδαφος και περισσότερους υπηκόους... Στην αμερικανική πρωτεύουσα όμως, η αναφορά στους πολέμους είναι αρκετά πιο έντονη και προκαλεί το ενδιαφέρον των τουριστών, κυρίως γιατί κανένας απ΄οτους πολέμους αυτούς δεν έγιναν σε αμερικανικό έδαφος, ή για αμερικανικό έδαφος!

Το μήνυμα που μοιάζει να προωθείται προς τον επισκέπτη είναι ότι βρίκεται στην ένδοξη πρωτεύουσα ενός ενδόξου έθνους που βρίσκεται συνέχεια σε πόλεμο... Και προφανώς έπεται και η κατασκευή καινούριων μνημείων...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου