Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

El mercado de Pisaq

Η αγορά του Πίσακ είναι πλέον ένα από τα αναγνωρίσιμα αξιοθέατα στο οροπέδιο του Περού, στην ευρύτερη περιοχή του Κούσκο και στην ιστορική ζώνη της ιερής κοιλάδας. Η κοινωνική - εμπορική αυτή εκδήλωση πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή) και αποτελεί συνέχεια ενός συναπαντήματος αρκετών αιώνων για τους κατοίκους της περιοχής. Ένα μεγάλο μέρος της ,σήμερα, είναι αφιερωμένο στα λεγόμενα είδη λαϊκής τέχνης, τα γνωστά σε όλους σουβενίρ, που τρέφουν τα αδηφάγα βλέμματα των τουριστών... Υπάρχει όμως και ο τομέας της αγοράς, στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης, με τα λαχανικά, τα κρέατα, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση κάνει σε όλους τους "εξωτερικούς" επισκέπτες το ανταλλακτικό εμπόριο που ακόμα επιβιώνει ως πρακτική, παρά την πολύχρονη χρήση και κατανόηση των χρημάτων.
Το Πίσακ απέχει μόλις 33 χιλιόμετρα από το Κούσκο και βρίσκεται στο βάθος της κοιλάδας του Ουρουμπάμπα, σε υψόμετρο περίπου 2900 μέτρα. Είναι μια κωμόπολη με έντονη και εμφανή την κληρονομιά των Ίνκας, όπου οι διαφορές λύνονται ακόμα από ιδιότυπα λαϊκά δικαστήρια, η λειτουργία στην εκκλησία ακούγεται και στην γλώσσα Κέτσουα (την "κοινή" γλώσσα των Ίνκας) και -βέβαια- σε πολλά από τα κτίρια είναι ξεκάθαρα τα σημάδια της παλιάς, Ινκαικής λιθοδομής. Άλλωστε ο αντιβασιλιάς εκείνης της εποχής, Φρανσίσκο ντε Τολέδο, διάλεξε έναν τόπο ήδη δοκιμασμένο γιασ την γεωργική του παραγωγή, ήδη κατοικημένο από τους Ίνκας, για να φτιάξει την νέα Ισπανική κωμόπολη...
Ιδιαίτερα αξιόλογα θεωρούνται τα ερείπια του Πίσακ, λίγα χιλιόμετρα πιο ψηλά από τον οικισμό, που προσεγγίζονται είτε με επίπονη πεζοπορία είτε με οχήματα, σε περίπου 30 λεπτά.
Το τοπίο κυριαρχείται από τις αναβαθμίδες στις πλαγιές των λόφων, που ακόμα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια της γης. Τα αγροτικά προιόντα πολλά και πολύχρωμα, αμέτρητα είδη καλαμποκιού, σιτάρι, κριθάρι, καρποί και ρίζες που ποτίζονται από τα νερά των Άνδεων που έρχονται από το οροπέδιο Λα Ράγια στα νοτιοανατολικά και γεμίζουν την κοίτη του Ουρουμπάμπα.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Πίσακ περιλαμβάνεται στο συνολικό εισιτήριο για τους αρχαιολογικούς χώρους του Κούσκο και της Ιερής Κοιλάδας, αλλά χρειάζεται χρόνο, κατά προτίμηση μια διανυκτέρευση στους οικισμούς της Κοιλάδας, Ουρουμπάμπα (Urubamba) ή Ογιανταιτάμπο (Ollantaytambo).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου