Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Green Kalahari - εικόνες από τη νότια Καλαχάρι

Μια μικρή ομάδα από γκνου αποφεύγει το μεσημεριανό ήλιο... τα γκνου (wildebeest), μαζί με τα πολυπληθή ιμπάλα, τις αντιλόπες όρυξ, τα μικρά κλιπσπρίνγκερ (αντιλόπες των βράχων) και άλλα χορτοφάγα (hartebeest, eland κα.) απειλούνται κυρίως από τα λιοντάρια της ερήμου.
Πολλοί την ονομάζουν "πράσινη Καλαχάρι" γιατί κατά την περίοδο των βροχών η γη γίνεται πιο υγρή και συνεπώς πιο πράσινη, με μικρές λίμνες που διευκολύνουν τα ζώα, αφού δεν χρειάζεται να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις για να βρουν νερό. Επίσης, τα φύλλα των δέντρων ξανακάνουν την εμφάνισή τους, όπως και η χαμηλή βλάστηση, οπότε χανεται το τυπικό τοπίο των αμμολόφων της ερήμου. Η περίοδος των βροχών ξεκινά το Νοέμβρη και συμπίπτει με το "καλοκαίρι", άρα και πιο ψηλές θερμοκρασίες. Ο ουρανός όμως είναι ιδιαίτερα όμορφος ,με ωραία χρώματα και σχηματισμούς νεφών. Η περίοδος της ξηρασίας (κυρίως Αύγουστος, Σεπτέμβρης) έχει πιο λογικές θερμοκρασίες (έως χαμηλές τα βράδια...) και προτιμάται από πολλούς για την καλύτερη παρατήρηση των ζώων.
Μια σημαντική λεπτομέρεια: κατά την περίοδο των βροχών, βρήκα πολύ ευκολότερα κατάλυμα και δεν είδα ούτε μια βροχή, οι οποίες έτσι κι αλλιώς ειναι σπάνιες (μην φανταστείτε κατακλυσμούς και πλημμυρες). Με τις βροχές μπορεί να υπάρξουν προβλήματα σε κάποια οδικά περάσματα εποχιακών ποταμών. Όπως και να έχει, είναι ένα ταξίδι για όσους ψάχνουν τις ξεχωριστές μεριές του πλανήτη μας, τις ήσυχες, και αμόλυντες από οτιδήποτε...

Distances in Kgalagadi transfrontier park, established in 1931 after an agreement between the south african governement and the then british protectorate Bechuanaland (today Botswana).

Λίγο πριν την είσοδο του πάρκου, κάποια νούμερα που μας θυμίζουν το μέγεθός του. Χρειάζονται μέρες για να γνωρίσει κανείς τα μέρη αυτά. Από κάθε καταυλισμό διοργανώνονται πρωινά ή απογευματινά σαφάρι με ειδικά οχήματα, καθώς και περίπατοι με τους φύλακες του πάρκου. Τα περισσότερα τοπωνύμια προέρχονται από την ανάμιξη ονομασιών των βουσμάνων της περιοχής και της γλώσσας afrikaans των λευκών νοτιοαφρικανών. Κατά τη δεκαετία του 1880 είχαν φτάσει και οι Γερμανοί εκεί καθώς το άνυδρο αυτό μέρος βρίσκεται πολύ κοντά στη δική τους τότε Ναμιμπια.


The "Kalahari antilope" gemsbok (oryx)
Η αντιλόπη της ερήμου, όρυξ, έχει κυνηγηθεί ανιλεώς για τα κέρατα της που μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 85 εκ. Μάλιστα, επειδή και τα θηλυκά έχουν μακριά κέρατα, είναι ίσως το μόνο έιδος που έχει προσφέρει τόσα "θηλυκά τρόπαια" στους κυνηγούς. Τα ζώα αυτά ζουν σε μικρές αγέλες των 20-30 και τα μεγαλύτερα αρσενικά μπορούν αν φτάσουν τα 250 κιλά βάρος.
Η αντιλόπη όρυξ είναι σύμβολο της περιοχής της Νότιας Καλαχάρι και άλλωστε έχει δώσει και το όνομα της στο πάρκο gemsbok της Νότιας Αφρικής, το οποίο ενώθηκε με το διπλανό τμήμα της Μποτσουάνα για να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο διασυνοριακό πάρκο που έχει έκταση 38.000 και καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ερήμου. Το σημείο εισόδου από το νότο είναι ο καταυλισμός Tweenrivieren (οι δυο ποταμοί: Nossob, Auob) στις όχθες του εποχιακού ποταμού Νοσσόμπ. Πιο βόρεια βρίσκεται ο μεγάλος καταυλισμός Μάτα Μάτα καθώς και άλλες επιλογές για διαμονή. Οι αποστάσεις μεγάλες και άσφαλτος πουθενά. Η πιο κοντινή πόλη είναι το Upington της Νότιας Αφρικής. Πληροφορίες για αυτή την υπέροχη περιοχή που είναι προσιτή για όλους :

Nest of "social weavers", kgalagadi transfrontier park South Africa
Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, αυτό που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του δέντρου στην εικόνα είναι φωλιά πουλιών, εκατοντάδων πουλιών... Χαρακτηριστικό της επαρχίας του Βορείου Ακρωτηρίου στη Νότια Αφρική και του νότιου τμήματος της Καλαχάρι. Το όνομα του πουλιού αυτού είναι social weaver (Philetairus socius) "κοινωνικός υφαντής"(;), ένα σίγουρα "κοινωνικό" ζώο... Σε αυτή την ιδιαίτερη φωλιά κατοικούν συνήθως ταυτόχρονα και άλλα είδη πουλιών (καθώς και διαφορετικές γενιές) και η κατασκευή της εχει να κάνει με τη διατήρηση κατάλληλης θερμοκρασίας στο εσωτερικό, αντιστάθμισμα των ακραιων συνθηκών της ερήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου