Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

El dia de los muertos - Ο θάνατος χαμογελά;

Η πολυχρωμία, οι χαρούμενες εκδηλώσεις, οι παρελάσεις, οι στολισμένοι δρόμοι και πλατείες σε κάθε πόλη του Μεξικού δεν μαρτυρούν μια γιορτή για τον κάτω κόσμο και τους νεκρούς... τουλάχιστον έτσι έχουμε συνηθίσει, να βλέπουμε κάτι αργό, σκοτεινό και πένθιμο όταν πρόκειται για τη μνήμη των νεκρών.
Αν βρεθείτε στο Μεξικό τις μέρες λίγο πριν την 1η Νοέμβρη (γιορτή των αγίων πάντων και αποκορύφωμα των εκδηλώσεων) θα δείτε ότι ο θάνατος από κάποιους λαούς αντιμετωπίζεται διαφορετικά... Μια αρχαία παγανιστική παράδοση των λαών της Μέσης Αμερικής, που βέβαια έχει αναμειχθεί με τα χριστιανικά σύμβολα και έθιμα. Το κυριότερο όμως είναι ότι τα παντα ειναι στολισμένα με λουλουδια, αλλά και σκελετούς, νεκροκεφαλές, σύμβολα του θανάτου στα πιο αστεία χρώματα και σημεία (σουβενίρ, κούκλες, μπρελόκ, παιδικά βιβλία.. ακόμα και ψωμιά σε ανάλογο σχήμα!).



Τα πάντα για εκείνη τη μέρα σχεδιάζονται για να διακωμωδίσουμε το θάνατο και να τον... αποδεχτούμε... Η μέρα είναι αφιερωμένη στους νεκρούς του κάθε σπιτιού, όπου υπάρχει η αντίστοιχη "γωνιά" των νεκρών προγόνων της οικογένειας. Εκεί, οι ζώντες συγγενείς αποθέτουν λουλούδια, φαγητά, τσιγάρα, αρώματα, δώρα, και ότι άλλο άρεσε στο μακαρίτη ή τη μακαρίτισσα... Η πεποιθηση ειναι οτι οι νεκροί εκείνες τις μέρες επιστρέφουν και βρίσκονται στα σπίτια τους, δεν μας παρακολουθούν απλώς από τα ουράνια...

Επίσης τα κοιμητήρια στολίζονται με γιρλάντες και λουλούδια και το χρώμα κυριαρχει παντού. Στις πόλεις πολλοί μεταμφιέζονται και συμμετέχουν σε γιορτές και "παρωδίες" κηδειών-παρελάσεις που διαργανωνονται.

Η μέρα των νεκρών (1η Νοέμβρη) είναι μια μέρα ιδιαίτερη, γεμάτη φολκλόρ, ενδιαφέροντα έθιμα και ωραίες εικόνες, που πολλοί τουρίστες επιδιώκουν να περνούν στο Μεξικό ή τη Γουατεμάλα (και τις άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου