Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

"Μεγάλη Ελλάδα", Ποσειδωνία

Η ανεκτίμητη αρχαιολογική και ταξιδιωτική αξία της Νότιας Ιταλίας 


Μέσα σε αποστάσεις λίγων χιλιομέτρων, συναντούμε ονοματα ιστορικά, τοπωνύμια που συνδέονται με μύθους, με ποίηση, με σχολικές διηγήσεις... Συβαρις, Μεταπόντιο, Τάρας, Ποσειδωνία, Νεάπολις... Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε και να αξιολογήσουμε το ότι πριν από 27 αιώνες, Έλληνες θαλασσοπόροι, στοχευμένα, με συγκεκριμένες οδηγίες και χρησμούς να τους ωθούν, μαζικά και συστηματικά, βρέθηκαν πολλά ναυτικα μίλια μακριά από τις εστίες τους. Δεν πέρασαν από εκεί, δεν χαρτογράφησαν και δεν περιέγραψαν απλώς τις ακτές της ιταλικής χερσονήσου, αλλά έκτισαν πόλεις λαμπρές και για χρόνια ακμάζουσες, οργάνωσαν λιμάνια και εμπορικούς σταθμούς, χάραξαν δρόμους, έκοψαν νομίσματα... και όλα αυτά είχαν διάρκεια αιώνων, με μνημεία ανεξίτηλα στο χρόνο και ανεξάντλητα σε ομορφιά και κλασική αισθητική.
Μόλις 85 χλμ νότια της Νάπολης, στην περιοχή του Σαλέρνο, μπορούμε να θαυμάσουμε μερικούς από τους πιο καλοδιατηρημένους ναούς της αρχαιότητας, τους ναούς της Ποσειδωνίας.
Η Ποσειδωνία ήταν αποικία των Συβαριτών από τον 7ο αιώνα π.Χ. και μετονομάστηκε σε Paestum στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. όταν κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Σήμερα πρόκετται για έναν από τους αρτιότερους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης Μεγάλης Ελλάδας.
Βρίσκεται πολύ κοντά στο Τυρρηνικό Πέλαγος για να διευκολύνει την ολοκλήρωση ενός εμπορικού δρόμου που ξεκινούσε από την Αδριατική και διέσχιζε την στενόμακρη ενδοχώρα της χερσονήσου της Καλαβρίας. 

Οι ναοί του Παίστουμ (Ποσειδωνία) είναι μνημεία κορυφαίας αρχιτεκτονικής αξίας, άρτια κατασκευάσματα της εποχής τους, λιτά τεμένη δωρικού ρυθμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου