Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

US Wild West... Μια γωνιά της Αμερικής που αξίζει την προσοχή μας!

Πάνω από 2000 φυσικές αψίδες, περίεργοι σχηματισμοί κόκκινων βράχων, απίστευτα σχήματα, σημάδια μιας έντονης γεωλογικής δραστηριότητας με φόντο τα Βραχώση ¨ορη προς τα ανατολικά... Στην περιοχή της κωμόπολης Μόαμπ (Moab) στην Γιούτα, μπορεί κανείς να βρει ένα από τα πιο εντυπωσιακά εθνικά πάρκα των ΗΠΑ. Το πάρκο των "φυσικών αψίδων" καλύπτει μεγάλη έκταση και η εξερεύνησή του απαιτεί τη χρήση μηχανοκίνητου τροχοφόρου. Κατά την είσοδο στο χώρο ,υπάρχει ένας πολύ κατατοπιστικός χάρτης που δίνεται με την αγορά του εισιτηρίου, όπου εντοπίζονται τα σημεία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι στάσεις πάρα πολλές, ο χρόνος που μ πορεί να διαθέσει κανείς κυμαίνεται από 4-5 ώρες έως κάποιες ημέρες...
Ως "αψίδα" νοείται κάθε άνοιγμα σε ένα βράχο που ξεπερνά το ένα μέτρο σε μήκος ή ύψος. Η πόλη Μοαμπ αποτελεί συνήθως το ορμητήριο (μόλις 8 χιλιόμετρα από την είσοδο του πάρκου) και απέχει οδικώς περίπου 4 ώρες από το Σωλτ Λέικ Σίτυ (πρωτεύουσα της Γιούτα και διεθνές αεροδρόμιο) και 2 ώρες από την πόλη Grand Junction στο γειτονικό Colorado.


Moab Arches National Park

Το χειμώνα το κρύο στην περιοχή μπορεί να είναι αρκετά τσουχτερό (κάτω από το μηδέν..) ενώ το καλοκαίρι η θερμοκρασία μπορεί να περάσει και τους 30!

Πολύ κοντά βρίσκεται και το πάρκο Canyonlands που επίσης προσφέρει άφθονο φωτογραφικό υλικό στον επισκέπτη, με εκπληκτικές γεωλογικές μεταβολές και φυσικούς σχηματισμούς. Τα δύο πάρκα βρίσκονται κοντά στα νότια σύνορα της Γιούτα (Utah) με την Αριζόνα, οπότε ένα πιθανό ταξίδι θα μπορούσε να συνδυάσει πολλές ακόμα περιοχές, όπως την Monument Valley στη χώρα των Navajo, όπου γυρίστηκαν τα περισσότερα γουέστερν στο παρελθόν, την κοιλάδα του ποταμού Κολοράντο που σχηματίζει και το Γκραν κάνυον πιο δυτικά, καθώς και τα πάρκα Zion και Bryce Canyon στη νοτιοδυτική Γιούτα.

Αναλυτικές πληροφορίες βρίσκει κανείς στην ιστοσελίδα των εθνικών πάρκων http://www.nps.gov/.

1 σχόλιο: