Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσοτεροι ταξιδιώτες με ρωτούν αν υπάρχουν ταξίδια για τις χώρες της Κεντρικής Αφρικής, αν είναι επικίνδυνα να πάει κανείς εκεί κτλ.
Η αλήθεια είναι οτι οργανωμένα ταξίδια δεν υπάρχουν. Αλλά και αν κάποιος θελήσει να δει αυτες τις χώρες, οι δυσκολίες ειναι πολλές. Μιλάμε για το κομμάτι της Αφρικής που ακόμα καλύπτεται από πολλά τροπικά δάση, το Κονγκό, το Κονγκό Μπραζαβίλ, τη Ρουάντα, το Καμερούν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Υπάρχουν λοιπόν φυσικά εμπόδια και το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες.
Πτήσεις; Ναι, γινονται πτήσεις από και προς τα πολλά αεροδρόμια που έχουν αυτές οι χώρες. Γενικά οι πρωτεύουσες καλύπτονται από το δίκτυο της Air France αλλά και από άλλες εταιρίες (πτήσεις από Λονδίνο, Μαδρίτη, Γερμανία). Το πρόβλημα με τις εσωτερικές πτήσεις είναι ότι πραγματοποιούνται από εταιρίες «αναξιόπιστες» σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαικής Ένωσης η οποία άλλωστε έχει απαγορεύσει σε αρκετές αφρικανικές εταιρίες την άφιξή τους στην Ευρώπη για λόγους ασφάλειας. Άρα τα συστήματα κράτησης εισιτηρίων δεν καλύπτουν πολλά δρομολόγια της Κεντρικής Αφρικής και πρεπει κανεις να κανονίσει μια πτήση με καποιον ντόπιο αντιπρόσωπο.
Μια επιλογή λοιπόν θα ήταν η οδική διάσχιση του Καμερούν προς τα βορειοανατολικά (σε αρκετά δύσκολες συνθήκες υγιεινής και πολύ κακούς δρόμους)
Οι πόλεμοι και τα πραξικοπήματα στην Κεντρική Αφρική είναι συχνό φαινόμενο. Πιο επικινδυνες ζωνες θεωρουνται το ανατολικό Κονγκό και η Κεντροαφρικανική δημοκρατία. Όλοι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί αποτρέπουν τις μακρινές μετακινησεις ή μάλλον την απομάκρυνση από την πρωτεύουσα.
Στο ίντερνετ δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες που να βοηθούν τον επίδοξο ταξιδιώτη. Το ενδιαφέρον είναι κτά βάση ανθρωπολογικό-κοινωνικό και φυσιολατρικό, αλλά τα περισσότερα εθνικά πάρκα είναι δυσπρόσιτα.
Κάποιες κοινότητες πυγμαίων παραμένουν στο βορειοανατολικό Καμερούν, στα σύνορα με το Κονγκό και την Κεντρική Αφρική.
Χαρακτηριστικα είδη ζώων είναι ο γορίλας στα ορεινά δάση κοντά στη Ρουάντα και το οκάπι, «μακρινός συγγενής» της καμηλοπάρδαλης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αποικιακή ταυτότητα αυτών των χωρών. Υπάρχουν δύο Κονγκό, το «Γαλλικό Κονγκό» στη βόρεια όχθη του ομώνυμου ποταμού (αλλιώς Κονγκό Μπραζαβίλ) και το «Βελγικό Κονγκό» ακριβώς δίπλα (Ζαϊρ ή Κονγκό Λεοπόλντβιλ). Το Καμερούν υπήρξε Γερμανική αποικία από τη δεκαετία του 1880 μέχρι τον Ά παγκόσμιο πόλεμο, μετά πέρασε στους Γάλλους. Η Κεντρική Αφρική ήταν συνέχεια της Γαλλικής Δυτικής Αφρικής και η Ρουάντα επισης Βελγική. Η ευρύτερη αυτή ζώνη γνώρισε μερικά από τα σκληρότερα αποικιοκρατικά καθεστώτα, με σφαγές, μετακινήσεις πληθυσμών, τεράστιες εκχερσώσεις δασών. Βασικά προϊόντα που έφεραν τους Ευρωπαίους στην περιοχή: η ξυλεία και το καουτσούκ. Πάρα πολλές οι φυλές, οι γλώσσες και οι εσωτερικές έριδες σε μια ζώνη με ανεξάντλητους φυσικούς πόρους, ένα τροπικό δάσος που κάποτε ήταν αντίστοιχο του Αμαζονίου, αλλά τώρα σε μεγάλο μέρος του έχει χαθεί...
Στην ανατολική πλευρά της ευρύτερης κεντρικής Αφρικής βρίσκεται η Τανζανία και η Κένυα, χώρες ιδιαίτερα φιλόξενες για τον τουρίστα, που προσφέρουν και τη μεγαλύτερη συγκέντραωση άγριων ζώων. Το πάρκο Μασάι Μάρα στην κένυα, ο κρατήρας Νγκορογκόρο στην βόρεια Τανζανία, το ψηλότερο βουνό-ηφαίστειο της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο, η κουλτούρα Σουαχίλι, και η Μομπάσα απομεινάρι της Αραβικής και πορτογαλικής επιρροής, το νησί Πίμπα για ξεκούραση και καταδύσεις, η Ζανζιβάρη...
Σε αυτή τη μεριά της Αφρικής δεν υποάρψουν τροπικά δάση αλλά είναι το ιδανικότερο σημείο στον κόσμο για την παρατήρηση της αγριας ζωής στη σαβάνα.
Οι δυο αυτές χώρες «μιλούν» αγγλικά, αντίθετα με την άλλη πλευρά που περιέγραψα παραπάνω. Και η Τανζανία όμως υπήρξε Γερμανική για κάποιες δεκαετίες ως «Τανγκανίκα».
Μετά από αυτή την εισαγωγή σειρά έχουν οι ιστοσελίδες των εκεί πρακτορειων, των εδώ τουριστικών γραφείων για να κάνετε πραγματικά σχέδια για ένα ταξίδι εκεί...
Κάποια δρομολόγια που βολευόυν τον Έλληνα τουρίστα πραγματοποιούνται από τις Egypt Air, Qatar Airways, και τις άλλες εταιρίες του Κόλπου, αλλά και ευρωπαϊκές που όμως μας φέρνουν πρώτα δυτικά και ύστερα ξανά ανατολικά. Ένα ενδιαφέρον δρομολόγια της KLM πετά από το Αμστερντάμ κατευθείαν στο αεροδρόμιο της Αρούσα, δίπλα στο Κιλιμάντζαρο.
Σε όλα αυτά προσθέτουμε την απαραίτητη ενημέρωση από τις δικές μας υγειονομικές αρχές για τα εμβόλια που χρειάζονται, τις περιοχές όπου υπάρχει μαλάρια κοκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου