Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

US Wild West... Μια γωνιά της Αμερικής που αξίζει την προσοχή μας!

Πάνω από 2000 φυσικές αψίδες, περίεργοι σχηματισμοί κόκκινων βράχων, απίστευτα σχήματα, σημάδια μιας έντονης γεωλογικής δραστηριότητας με φόντο τα Βραχώση ¨ορη προς τα ανατολικά... Στην περιοχή της κωμόπολης Μόαμπ (Moab) στην Γιούτα, μπορεί κανείς να βρει ένα από τα πιο εντυπωσιακά εθνικά πάρκα των ΗΠΑ. Το πάρκο των "φυσικών αψίδων" καλύπτει μεγάλη έκταση και η εξερεύνησή του απαιτεί τη χρήση μηχανοκίνητου τροχοφόρου. Κατά την είσοδο στο χώρο ,υπάρχει ένας πολύ κατατοπιστικός χάρτης που δίνεται με την αγορά του εισιτηρίου, όπου εντοπίζονται τα σημεία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι στάσεις πάρα πολλές, ο χρόνος που μ πορεί να διαθέσει κανείς κυμαίνεται από 4-5 ώρες έως κάποιες ημέρες...
Ως "αψίδα" νοείται κάθε άνοιγμα σε ένα βράχο που ξεπερνά το ένα μέτρο σε μήκος ή ύψος. Η πόλη Μοαμπ αποτελεί συνήθως το ορμητήριο (μόλις 8 χιλιόμετρα από την είσοδο του πάρκου) και απέχει οδικώς περίπου 4 ώρες από το Σωλτ Λέικ Σίτυ (πρωτεύουσα της Γιούτα και διεθνές αεροδρόμιο) και 2 ώρες από την πόλη Grand Junction στο γειτονικό Colorado.


Moab Arches National Park

Το χειμώνα το κρύο στην περιοχή μπορεί να είναι αρκετά τσουχτερό (κάτω από το μηδέν..) ενώ το καλοκαίρι η θερμοκρασία μπορεί να περάσει και τους 30!

Πολύ κοντά βρίσκεται και το πάρκο Canyonlands που επίσης προσφέρει άφθονο φωτογραφικό υλικό στον επισκέπτη, με εκπληκτικές γεωλογικές μεταβολές και φυσικούς σχηματισμούς. Τα δύο πάρκα βρίσκονται κοντά στα νότια σύνορα της Γιούτα (Utah) με την Αριζόνα, οπότε ένα πιθανό ταξίδι θα μπορούσε να συνδυάσει πολλές ακόμα περιοχές, όπως την Monument Valley στη χώρα των Navajo, όπου γυρίστηκαν τα περισσότερα γουέστερν στο παρελθόν, την κοιλάδα του ποταμού Κολοράντο που σχηματίζει και το Γκραν κάνυον πιο δυτικά, καθώς και τα πάρκα Zion και Bryce Canyon στη νοτιοδυτική Γιούτα.

Αναλυτικές πληροφορίες βρίσκει κανείς στην ιστοσελίδα των εθνικών πάρκων http://www.nps.gov/.

Ollantaytambo - valle sagrado


Όταν ο - λαχανιασμένος από την έλλειψη οξυγόνου- τουρίστας φτάνει στη βάση της ακρόπολης του Ollantaytambo, φαίνεται αδύνατη η ανάβαση... Κι όμως σχεδόν όλοι ανεβαίνουν σε μια από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες της Ιερής Κοιλάδας, στις αναβαθμίδες που οδηγούν στο ημιτελές ιερό του ήλιου. Την κατασκευή του ναού διέκοψε η Ισπανική κατάκτηση, αλλά οι τεράστιες πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν δημιουργούν την εύλογη απορία σχετικά με την ανάβασή τους από πιο μακρινά λατομεία... Κι όμως, σιγά σιγά σύρθηκαν, κάτι που αναλυτικά εξηγούν οι τοπικοί ξεναγοί, χωρίς οι Ίνκας να έχουν άλογα ή τροχοφόρα οχήματα, αλλά δημιουργώντας ράμπες από κορμούς-κυλίνδρους. Και αυτή η ακρόπολη είναι προσανατολισμένη στα διάφορα αστρονομικά και ηλιακά φαινόμενα που οι Ίνκας παρατηρούσαν και γνώριζαν με ακρίβεια.
Η κωμόπολη Ογιανταϊτάμπο διατηρεί ένα μεγάλο μέρος του οικισμού των Ίνκας και τα στενά σοκάκια διατρέχονται από κανάλια με νερό που έρχονται από τα βουνά. Επίσης είναι ένας από τους κύριους σταθμούς του τρένου για το Μάτσου Πίκτσου. Από εκεί για το Κούσκο, η οδική διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες, ενώ το τρένο για την τοποθεσία Aguas Calientes (το μέρος προσέγγισης του Μάτσου Πίκτσου) κινείται κατά μήκος της κοιλάδας για 1,5 ώρα. Μια οδική λοιπόν διαδρομή από το Κούσκο, μπορεί να περιλάβει άλλα σημεία της ιερής Κοιλάδας για να καταλήξει στο Ογιανταϊτάμπο για μια διανυκτέρευση. Από εκεί, το τρένο φεύγει για Μάτσου Πίκτσου αλλά επίσης ξεκινά συχνά και η περίφημη διαδρομή του "Μονοπατιού των Ίνκας" (Inca Trail).

El mercado de Pisaq

Η αγορά του Πίσακ είναι πλέον ένα από τα αναγνωρίσιμα αξιοθέατα στο οροπέδιο του Περού, στην ευρύτερη περιοχή του Κούσκο και στην ιστορική ζώνη της ιερής κοιλάδας. Η κοινωνική - εμπορική αυτή εκδήλωση πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή) και αποτελεί συνέχεια ενός συναπαντήματος αρκετών αιώνων για τους κατοίκους της περιοχής. Ένα μεγάλο μέρος της ,σήμερα, είναι αφιερωμένο στα λεγόμενα είδη λαϊκής τέχνης, τα γνωστά σε όλους σουβενίρ, που τρέφουν τα αδηφάγα βλέμματα των τουριστών... Υπάρχει όμως και ο τομέας της αγοράς, στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης, με τα λαχανικά, τα κρέατα, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση κάνει σε όλους τους "εξωτερικούς" επισκέπτες το ανταλλακτικό εμπόριο που ακόμα επιβιώνει ως πρακτική, παρά την πολύχρονη χρήση και κατανόηση των χρημάτων.
Το Πίσακ απέχει μόλις 33 χιλιόμετρα από το Κούσκο και βρίσκεται στο βάθος της κοιλάδας του Ουρουμπάμπα, σε υψόμετρο περίπου 2900 μέτρα. Είναι μια κωμόπολη με έντονη και εμφανή την κληρονομιά των Ίνκας, όπου οι διαφορές λύνονται ακόμα από ιδιότυπα λαϊκά δικαστήρια, η λειτουργία στην εκκλησία ακούγεται και στην γλώσσα Κέτσουα (την "κοινή" γλώσσα των Ίνκας) και -βέβαια- σε πολλά από τα κτίρια είναι ξεκάθαρα τα σημάδια της παλιάς, Ινκαικής λιθοδομής. Άλλωστε ο αντιβασιλιάς εκείνης της εποχής, Φρανσίσκο ντε Τολέδο, διάλεξε έναν τόπο ήδη δοκιμασμένο γιασ την γεωργική του παραγωγή, ήδη κατοικημένο από τους Ίνκας, για να φτιάξει την νέα Ισπανική κωμόπολη...
Ιδιαίτερα αξιόλογα θεωρούνται τα ερείπια του Πίσακ, λίγα χιλιόμετρα πιο ψηλά από τον οικισμό, που προσεγγίζονται είτε με επίπονη πεζοπορία είτε με οχήματα, σε περίπου 30 λεπτά.
Το τοπίο κυριαρχείται από τις αναβαθμίδες στις πλαγιές των λόφων, που ακόμα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια της γης. Τα αγροτικά προιόντα πολλά και πολύχρωμα, αμέτρητα είδη καλαμποκιού, σιτάρι, κριθάρι, καρποί και ρίζες που ποτίζονται από τα νερά των Άνδεων που έρχονται από το οροπέδιο Λα Ράγια στα νοτιοανατολικά και γεμίζουν την κοίτη του Ουρουμπάμπα.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Πίσακ περιλαμβάνεται στο συνολικό εισιτήριο για τους αρχαιολογικούς χώρους του Κούσκο και της Ιερής Κοιλάδας, αλλά χρειάζεται χρόνο, κατά προτίμηση μια διανυκτέρευση στους οικισμούς της Κοιλάδας, Ουρουμπάμπα (Urubamba) ή Ογιανταιτάμπο (Ollantaytambo).